Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: ΦΗΜΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ PROBANK – ΦΟΒΟΣ ΔΙΩΞΗΣ ΙΔΡΥΤΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ.

Επιστρέφω στο blog, συνεχίζοντας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου για το Ενημερωτικό Δελτίο της 5ης Ιουνίου 2009, σχετικά με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας (περισσότερες σκέψεις, μπορείτε να διαβάσετε και εδώ).

Στη σελίδα 26 του ενημερωτικού δελτίου διαβάζω μεταξύ άλλων:

«Η ικανότητα της Τράπεζας και των θυγατρικών της να συνεχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά εξαρτάται από την παραμονή συγκεκριμένων στελεχών. Ενδεχόμενη ταυτόχρονη αποχώρηση των ανώτατων διοικητικών στελεχών της Τραπέζης που είναι ταυτόχρονα και ιδρυτικά μέλη της μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ομαλή εξέλιξη των εργασιών της σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Η φήμη της Τράπεζας αποτελεί σημαντικό περιουσιακό στοιχείο και αν βλαφθεί, η Τράπεζα ενδέχεται να μην είναι σε θέση να διατηρήσει τους υφιστάμενους πελάτες της ή να προσελκύσει νέους».

Είναι λογικό να ανησυχείτε για την αποχώρηση των ανωτάτων στελεχών, όπως αυτοφωτογραφίζεστε, που θα έχει ως συνέπεια να βλαφθεί η φήμη της Τράπεζας.

Επειδή έχουν διαπιστωθεί τα καταγγελλόμενα της εταιρείας μετόχου ότι είναι βάσιμα, γι’ αυτό προσπαθείτε από τώρα να αποποιηθείτε των ευθυνών σας για αυτά που θα ακολουθήσουν εις βάρος σας, βασιζόμενοι στην ανοχή και την αδιαφορία των μετόχων. Ελπίζουμε οι μέτοχοι να κατάλαβαν μετά από οκτώ χρόνια την ανεπάρκεια σας.

Κύριοι της διοίκησης, καλό θα ήταν να θυμάστε ότι η Τράπεζα είναι χρηματοικονομικός οργανισμός που παρέχει πίστη, την οποία κυρίως συνιστούν και διασφαλίζουν η αξιοπιστία, η φερεγγυότητα κ.λπ. Πρωτίστως όμως κορυφαία συνιστώσα είναι το ηθικό υπόβαθρο της ηγεσίας των κ.κ. Μιλτιάδη Δαμανάκη, Αλέξανδρου Μουζακίτη, Δημήτρη Κολυμάνη που είναι τα τρία εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας Probank που επί καθημερινής βάσεως διεκπεραιώνουν τα θέματα της.

Υπενθυμίζω για μια ακόμα φορά, τη με δόλο ενέργεια του κ. Δαμανάκη να εξαπατήσει τους μετόχους όταν υπέγραφε στην ενημερωτική επιστολή Νο 10, του Μαρτίου 2005 στην παράγραφο-δήλωση που αυτοδεσμευόταν θρασύτατα ότι

«Το Δ.Σ. της Τράπεζας και κατά συνέπεια οι μέτοχοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να αποφασίζουν για την Τράπεζα σε μια βάση που δεν στηρίζεται μόνο στα εκτελεστικά μέλη…Επίσης, οι εποπτεύουσες αρχές γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις του Δ.Σ. και η πορεία της Τράπεζας όπως αποτυπώνεται και στις οικονομικές καταστάσεις διέπεται αυστηρά από κανόνες διαφάνειας».

Αν λοιπόν οι ανωτέρω αναξιόπιστοι κύριοι βοηθούμενοι και από άλλους δεν σύστηναν παρανόμως την Probank Leasing και όχι μόνο, δεν θα υπήρχε απολύτως κανένας κίνδυνος να βλαφθεί η φήμη της Τράπεζας, για την οποία τώρα κόπτονται. Ας τα σκέφτονταν αυτά, πριν παρανομήσουν.

Επιπροσθέτως, ο κ. Παύλος Χατζηπαύλου που ήταν πληροφορημένος από τον εκπρόσωπο της εταιρείας μετόχου για την παράνομη σύσταση της Probank Leasing δεν αντέδρασε τότε, όπως και τώρα στη σιδερωμένη γραφή που δημιουργεί το τεχνοκρατικό πέπλο των ελεγκτών στο ενημερωτικό δελτίο. Ποια είναι η ηθική αναφορά αυτού του κυρίου; Είναι κι αυτός, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου και μέλος του Δ.Σ., συνυπεύθυνος.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ, ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΚΑΛΗ ΦΗΜΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ.

Επειδή η επιτροπή κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τα μέλη του Δ.Σ. πιστεύουν ότι βαπτίστηκαν στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ και εξαγνίστηκαν. Όμως, δεν είναι έτσι και αυτό θα το διαπιστώσουν.

Για όλα τα παραπάνω, τα μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας Probank έχoυν την ηθική και νομική ευθύνη, την οποία έχουν αντιληφθεί ότι δεν θα αποφύγουν.

Είναι γνωστό πια ότι η διαφθορά στον τόπο μας αναβαθμίστηκε σε πρότυπο κοινωνικού μοντέλου ζωής. Το κύρος και η ηθική ακεραιότητα της κάθε εξουσίας εξαρτάται από τη στάση που δείχνει απέναντι στους πιο αδύναμους. Το σύστημα της νομιμότητας στην Ελλάδα δυστυχώς έχει καταρρεύσει.

Όπως αναφέρουν πολλοί αναλυτές, το μοντέλο επιθεώρησης και ελέγχου του χρηματοοικονομικού συστήματος έχει αποτύχει. Είναι προφανής η ευθύνη των εποπτικών αρχών, όπως της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των αναδόχων, που ενεπλάκησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου αποδεχόμενοι πλασματικά στοιχεία και παρανομίες. Δεν σας κάνει εντύπωση η αντικατάσταση της αναδόχου Εθνικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς που «όλα τα πλένει και όλα τα καθαρίζει», όπως λένε οι φήμες; Οι μη ελεγχόμενες ουσιαστικά και σε βάθος τράπεζες και κάθε είδους Χρηματοοικονομικοί οργανισμοί αλλά και άλλες εταιρείες από τις Εποπτικές αρχές, φανέρωσαν την μάστιγα της διαπλοκής που πλήττει την χώρα μας.

Οι λογιστικές παρατυπίες και παρανομίες δημιούργησαν μια κατάσταση που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ο θρίαμβος της εικονικής πραγματικότητας του οικονομικού φαίνεσθαι έναντι του είναι. Παράδειγμα, ο Τζεφ Σκίλινγκ, πρώην Διευθύνων σύμβουλος της Enron, που καταδικάστηκε σε 24 χρόνια φυλάκιση για απάτη, ο Μπέρνι Έμπερς της World Com σε 25 χρόνια φυλάκιση για απάτη και κορυφαίος όλων ο μεγαλοαπατεώνας της Wall Street Μπέρνι Μείντοφ με 150 χρόνια κάθειρξη για την επικών διαστάσεων απάτη. Και οι τρεις πιο πάνω δεν συνιστούν το θρίαμβο της εικονικής πραγματικότητας;

Στο θολό τοπίο της συναλλαγής, της ανυπαρξίας κανόνων, της διαπλοκής, της μη εφαρμογής των νόμων που όλα κινούνται στη γκρίζα ζώνη της παρανομίας, της διαφθοράς και του παραλογισμού, η γνωστή ‘αυλή’ (με ελάχιστες εξαιρέσεις) που συγκροτεί το Δ.Σ. της Τράπεζας Probank εξελίχθηκε σε λέσχη συμφερόντων, κάνει θόρυβο, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, ώστε τίποτα να μην είναι καθαρό, κανείς να μην καταλαβαίνει τι συμβαίνει και η λεηλασία να συνεχίζεται απρόσκοπτα με τη συμμετοχή νέων παικτών, για παράδειγμα βλ. και εταιρεία «ΑΝΘΟΣ PROPERTIES AKE».

Και μιας και ανέφερα την Άνθος, σημειώστε ότι ενώ η παράνομη σύσταση της Probank Leasing είχε καταγγελθεί από τον εκπρόσωπο της εταιρείας-μετόχου, από το 2005, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, από τα τέσσερα ακίνητα του ομίλου, δύο αγοράστηκαν από την Probank Leasing - το πρώτο αξίας € 117.229 αγοράστηκε το 2007 στο δήμο Λαρίσης και το δεύτερο αξίας € 970.033 αγοράστηκε το 2008, στο Δήμο Αθηναίων (οδός Λέκκα 28) . Σύνολο €1,172,290 που σημαίνει ότι παρανόμως άρπαξαν περίπου €300,000 ενώ ανήκαν στους νόμιμους μετόχους της τράπεζας Probank. Καμαρώστε το θράσος τους που μετέτρεψαν τις παρανομίες τους σε κεκτημένο!!! Αυτά συμβαίνουν κυρίες και κύριοι μέτοχοι, όταν δεν ενδιαφέρεστε για την διαχείριση των χρημάτων σας από τα αναξιόπιστα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας Probank.

Στο σύνολο των παρανομιών τους, άπλωσαν σιδερόφρακτο πλέγμα, πιστεύοντας μάταια ότι θα καλύψουν τις παρανομίες τους.

Στην Τράπεζα Probank γίνεται αυτό που λέει και ο καραγκιόζης: Άρπαξε να φας και βούτηξε για να’χεις.

Θα τους αφήσετε να συνεχίσουν το φαγοπότι?


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ TON ΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

Αναφορικά με τον έλεγχο της τράπεζας και των θυγατρικών της, από δικηγορική εταιρεία σε σχέση με το άρθρο 23α του κ.ν. 2190/1920, όπως αυτό ίσχυε κατά το χρόνο υπογραφής του καταστατικού συμβολαίου της θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας επέρχεται απόλυτη ακυρότητα της συμβάσεως αυτής, δηλαδή του Καταστατικού Συμβολαίου της Probank Leasing. Ως μέτοχοι και πολίτες έχουμε δικαίωμα στην κριτική, γι’ αυτό θα πούμε ότι οι νόμοι ερμηνεύονται τις περισσότερες φορές ανάλογα με τους σκοπούς που θέλουν να υπηρετήσουν. Τους σκοπούς όμως και όχι την αλήθεια, που χρησιμοποιείτε ως πασπαρτού.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΡΘΡΟ 23α του κ.ν.2190/1920

Όσον αφορά την επιχειρηματολογία των καθηγητών της Νομικής Σχολής Αθηνών, οι περισσότερες γνωμοδοτήσεις γράφονται από αυτούς που τις παραγγέλνουν και υπογράφονται μόνο από τους καθηγητές.

Θα έλεγα ότι άνθρωποι και όχι άτομα που έχουν δεχθεί νομική εκπαίδευση και την έχουν κατανοήσει επαρκώς, θα διακρίνουν τη χειρουργική λογική της προκρούστειας μεθόδου που στόχο έχει την εκμηδένιση της ανθρώπινης σκέψης.

PROBANK LEASING

Σε ότι αφορά τη Probank Leasing δεν είναι από παρθενογένεση, κύριοι. Τη συστήσατε και τη λειτουργήσατε εσείς, τα μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας Probank, συνεπώς η ακυρότητα της παρήχθη από τις παράνομες ενέργειες σας. Έτσι λοιπόν, η ευθύνη βαρύνει εσάς, τα μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας Probank που θα φέρετε τις όποιες ηθικές και νομικές ευθύνες.


Υ.γ. 1 Πριν από μερικούς μήνες είχα κάνει αναφορά, στις ληστείες που γίνονται στα υποκαταστήματα μας (9 ληστείες μέσα στο 2009!). Το ίδιο τροπάριο συνεχίζεται μετά και την τελευταία ληστεία στην Κυψέλη. Θα ξαναρωτήσω ακόμα μια φορά. Σχεδόν όλες οι τράπεζες έχουν εγκαταστήσει πόρτες ασφαλείας στα υποκαταστήματα τους. Με την δική μας ασφάλεια, τι θα γίνει, ‘συνάδελφε’ κύριε Πρόεδρε?

Υ.γ. 2 Δυο λόγια για το Tier 1, που συνεχώς επαναλαμβάνεται ως κάτι πολύ σπουδαίο. Καταρχήν, με υψηλό Tier 1 αξιολογήθηκε και η Ασπίδα, αλλά την εξέλιξη την βλέπουμε. Και κατά δεύτερον, η 10η θέση, στο μικρό σύνολο των Ελληνικών τραπεζών, δεν είναι και για πανηγύρια. Καλό θα είναι λοιπόν, η διοίκηση να δουλεύει για τους μετόχους της και όχι για δείκτες εντυπωσιασμού.

Υ.γ.3 Μια μικρή επισημάνση για την προσπάθεια αλλαγής ονόματος της Παράβαλος Α.Ε. σε WINVEST. Ματαιοπονεί αν πιστεύει ότι μπορεί να παραπλανήσει τις αρχές, αλλά κυρίως τους μετόχους. Και καλό θα ήταν από το να βαφτίζει τις εταιρείες του WINVEST (win+invest = επένδυση που κερδίζει), να κάνει πράξη την έννοια των λέξεων και για την Τράπεζα της οποίας συμμετέχει στην διοίκηση, ως αντιπρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια