Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Θέσεις, επισημάνσεις, προτάσεις.

Διαβάζοντας προσεκτικά τις επιστολές μεταξύ της εταιρείας-μετόχου, του κ. Προέδρου της Τράπεζας και των εποπτικών αρχών, συμπεραίνεται αβίαστα ότι ο Πρόεδρος και Δ.Σύμβουλος, κ. Μιλτιάδης Δαμανάκης, έχει παρανομήσει επανειλλημένως. Πούλησε παράνομα μετοχές της PROBANK LEASING σε μέλη του Δ.Σ., στον αντιπρόεδρο Μαρίνο Παράβαλο, στον Αντιπρόεδρο Πέτρο Σεπετά, σε offshore εταιρεία του Παναμά που εκπροσωπείται από τον κ. Αντώνη Παπαδημητρίου, δικηγόρο, αντιπρόεδρο της τράπεζας (πριν παραιτηθεί και αναλάβει πρόεδρος του Ωνασείου), στον κ. Φρέζο, προσφάτως παραιτηθέντα, γενικό Διευθυντή της τράπεζας και σε άλλους που αναφέρονται στο πρακτικό της PROBANK LEASING, το οποίο μπορείτε να αναζητήσετε στην Νομαρχία Αθηνών, όπως το βρήκα και εγώ (στην οδό Σταδίου, στην πλατεία Ομονοίας).

Μια άλλη παρανομία του κ. Δαμανάκη, μεταξύ άλλων που θα αποκαλυφθούν, είναι και η απ’ ευθείας ανάθεση κατασκευής των καταστημάτων της τράπεζας, στην εργολαβική εταιρεία που εκπροσωπεί ο αντιπρόεδρος κ. Μαρίνος Παράβαλος, κάτι που όπως διαβάσαμε στις επιστολές της εταιρείας-μετόχου, είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση των μετόχων, κ.κ. Σαρίδη και Χανδρινού, που κατείχαν από 5% του μετοχικού κεφαλαίου έκαστος, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να πουλήσουν τις μετοχές τους.

Προσέξτε τον φαινομενικά αθώο μηχανισμό εξαπάτησης μετόχων, εποπτικών αρχών και άλλων. Διαβάσαμε στα πρακτικά των Γ.Σ. και διαπιστώσαμε σωρεία παραβάσεων. Ενδεικτικά αναφέρω:

Α) Ενώ τα πρακτικά της Γ.Σ. πρέπει να κατατίθενται στο Υπουργείο Ανάπτυξης, εντός 20 ημερών από την ημερομηνία της Γ.Σ., όπως ο νόμος ορίζει, τα πρακτικά της 31/3/2006 κατατέθηκαν μετά από 4 μήνες και του 2007 μετά από 3 περίπου μήνες, μαγειρεμένα κατάλληλα.

Β) Όταν συγκαλούνται οι Γ.Σ., στην είσοδο της αίθουσας που πραγματοποιείται η Γ.Σ., μας δίνεται έντυπο με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, το οποίο υπογράφουμε παρουσία της –διορισμένης από τον πρόεδρο της Γ.Σ.- γραμματείας της Γ.Σ. (αντίγραφο δεν μας δίνεται), όπου και ο ίδιος έχει αυτοαναγορευθεί πρόεδρος (όταν ο Πρόεδρος ρωτά το σώμα της Γ.Σ. αν το εγκρίνουν αυτοί που τον υμνούν και τον παλαμακίζουν, τον ψηφίζουν).

Γ) Δυο με τρείς μήνες μετά την Γ.Σ., οι μέτοχοι λαμβάνουν ενημερωτική επιστολή από τον Πρόεδρο που αναφέρει το ποσοστό συμμετοχής των ψηφισάντων και τον συνολικο αριθμό των μετόχων, που ενέκριναν τα θέματα της Γ.Σ., ενώ θα έπρεπε στο καθένα ξεχωριστά να αναφέρεται το ονοματεπώνυμο του μετόχου και το ποσοστό που εκπροσωπεί, καθώς επίσης και το συνολικό αριθμό των μετοχών, αντ’ αυτού επιλεκτικά σε κάθε θέμα ή αναφέρεται με ελλειπή στοιχεία ή καθόλου. Κι αυτό συμβαίνει, γιατί στην Γ.Σ. δεν υπάρχουν μέτοχοι της μειοψηφίας που να ελέγχουν αν τα ανωτέρω είναι αληθή.

Δ) Ποτέ δεν είδαμε αναρτημένο κατάλογο συμμετεχόντων μετόχων 48 ώρες πριν την Γ.Σ., όπως ο νόμος ορίζει, στην έδρα της εταιρείας, στην Αθήνα, Αμερικής 10.

Για να θυμηθούμε τώρα τον κομψό τρόπο που χρησιμοποιήσε ο κ. Δαμανάκης για να μας πείσει για την αξιοπιστία του. Σε ενημερωτικές επιστολές, αναφέρει ότι οι μέτοχοι «έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν και να αποφασίζουν για την Τράπεζα σε μια βάση που δεν στηρίζεται μόνο στα εκτελεστικά μέλη. Επίσης, οι εποπτεύουσες αρχές γνωρίζουν ότι η λειτουργία της Τράπεζας, οι αποφάσεις του Δ.Σ. και η πορεία της, όπως αποτυπώνεται και στις οικονομικές καταστάσεις, διέπεται αυστηρά από κανόνες διαφάνειας». Θα προσέξατε βεβαίως με τι περίτεχνο τρόπο έχει κάνει σύνθημα την διαφάνεια, σε επιστολές του, για να καλύψει τις παρανομίες του.


Αυτό κι αν είναι κοροϊδία...

Τα ερωτήματα εγείρονται αβίαστα. Είναι δυνατόν να ευαγγελίζεται ο κ. Δαμανάκης την διαφάνεια, και να με φτάνει εμένα μαζί με άλλους, στο σημείο να αναγκαστούμε να φτιάξουμε blog για να επικοινωνήσουμε με τους υπαλλήλους-μετόχους και άλλους, λέγοντας τους για αυτές και άλλες παρανομίες που θα αποκαλυφθούν και να δημοσιεύσουμε επιστολές, που μόνο την διαφάνεια στην λειτουργία και διοίκηση της τράπεζας δεν δείχνουν;

Ειναι δυνατόν, όπως ψευδώς αναφέρει στις επιστολές του ο κ. Δαμανάκης, μια «διάφανη διοίκηση» να μην απαντάει στα 13 καίρια ερωτήματα (βλ. Επιστολή προς Υπουργείο Ανάπτυξης, 12/9/2008), αφήνοντας να σέρνονται ψίθυροι που εξελίχθηκαν σε κατηγορίες για την ίδια την διοίκηση και την αξιοπιστία της, όταν προσπαθεί να πουλήσει καταναλωτική πίστη και να εξαπατά τους μετόχους της;

Η εννιασέλιδη επιστολή της εταιρείας-μετόχου, αντίγραφο της οποίας κατατέθηκε για να καταχωρηθεί στα πρακτικά της Γ.Σ. της 31/3/2006, αλλοιώθηκε για να καλύψει τις παρανομίες του Προέδρου και κατατέθηκε με την κανονική της μορφή, στα πρακτικά του 2008, αφού είχαν περάσει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι. Πως μεταφράζεται αυτό και τι σηματοδοτεί; Δεν σηματοδοτεί δόλιες ενέργειες;

Αυτό είναι το «διέπεται αυστηρά από κανόνες διαφάνειας»;;;

Πως είναι δυνατόν να ευαγγελίζονται την διαφάνεια όταν λογοκρίνουν και μηχανοραφούν επιστολές της μετόχου-εταιρείας (που μας άνοιξαν τα μάτια) γιατί δεν τους αρέσουν όσα αναφέρει; Πως είναι δυνατόν να αλλάζουν νοηματικά τις επιστολές και να τις συνθέτουν όπως τους συμφέρει, μέχρι να περάσουν τους διάφορους ελέγχους από το Υπουργείο Ανάπτυξης, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Χρηματιστήριο, την ανάδοχο Εθνική Τράπεζα και να πείσουν το νομικό γραφείο Καρατζά και στην συνέχεια μετά από επανειλλημένες πιέσεις της εταιρείας-μετόχου, να τις επαναφέρουν στην αρχική τους μορφή στα πρακτικά του 2008;

Αυτός δεν είναι ο ορισμός της Παραπλάνησης;

Ο κ. Δαμανάκης αποφεύγει εσκεμμένα να αναφέρει στην ενημερωτική επιστολή Νο.39, της 12/12/2008, ότι η κρίση της παγκόσμιας οικονομίας προκλήθηκε, όπως αναφέρουν καθημερινά εδώ και μήνες τα Μ.Μ.Ε, από την απληστία και τις αδιαφανείς ενέργειες των διοικούντων των τραπεζών, που χρησιμοποίησαν κάθε είδους παρανομία, προκειμένου να αυξήσουν τα προσωπικά κέρδη τους. Κορυφαίο παράδειγμα, ο πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Nasdaq, Μπέρναρντ Μέιντοφ, που διαχειριζόταν το hedge fund της Νέας Υόρκης, ύψους 65 δις. Δολαρίων, το οποίο οδήγησε στην χρεωκοπία, καταστρέφοντας χιλιάδες υπαλλήλους-μετόχους. Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα , η ποινή που θα του επιβληθεί θα είναι 150 χρόνια φυλάκιση. Και στην Αμερική, εφαρμόζονται οι νόμοι, όπως γνωρίζουμε καλά.

Ο κ. Δαμανάκης στην ίδια επιστολή αναφέρει ότι «Σ’αυτήν την Τράπεζα δεν υπάρχει κάποιος ή μικρή ομάδα μετόχων, που μπορεί να αποφασίσει για την Τράπεζα. Αποφασίζει αναγκαστικά η Γ.Σ., κανείς άλλος».

Προσπαθεί χωρίς να τα καταφέρει βέβαια, να αποφύγει με μαεστρία να συμπεριλάβει τον ευατό του, σε αυτήν την μικρή ομάδα ο κ. Δαμανάκης. Μιας και με ευκολία το ξεπερνά, αναγκαζόμαστε να επαναλάβουμε αυτό που έχουμε θίξει στις 14/11/2008 (βλέπε τίτλο «Μια πρώτη εισαγωγή»).

Επίσης, εξακολουθεί να ψεύδεται ο κ. Δαμανάκης. Σε επιστολή της η εταιρεία-μέτοχος, όπως έχει διαπιστωθεί από την αναρτημένη αλληλογραφία στο παρόν blog, αναφέρει ότι οι υπάλληλοι-μέτοχοι και τα μέλη του Δ.Σ.αποφασίζουν αφού συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας Probank, με 16% και 15% αντίστοιχα. Αυτό όμως μας δίνει σύνολο περίπου 31%, έχοντας έτσι την κατασταστική πλειοψηφία που επιτρέπει στον κ. Δαμανάκη και στην μικρή ομάδα που συμμετέχει, την επιβολή των αποφάσεων του.

Δυστυχώς εξακολουθεί να μας κοροϊδεύει ο κ .Δαμανάκης για το ότι αποφασίζει μόνο η Γ.Σ., ενώ είναι σε όλους μας γνωστό ότι ποδηγετεί το σώμα της Γ.Σ., εκμεταλλευόμενος τις οικονομικές και άλλες ανθρώπινες ανάγκες των μετόχων-υπαλλήλων. Πιστεύουμε αυτήν την φορά, να μην του επιτρέψουμε να επαναλάβει την κοροϊδία και να παραμείνουμε στο ίδιο έργο θεατές, απαιτώντας με την ψήφο μας να γίνει έλεγχος σε βάθος στην τράπεζα Probank, για να αποκαλυφθούν οι πολλές παρανομίες του. Γιατί άραγε δεν απαντά στα 13 ερωτήματα που εύστοχα έχει θέσει η εταιρεία-μέτοχος εδώ και τρία χρόνια; (Μήπως επειδή πιστεύει ότι η σιωπή είναι χρυσός και θα ξεμπλέξει βοηθούμενος και από την επικρατούσα αντίληψη ότι στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται οι νόμοι;)

Να μην αμελήσουμε να αναφέρουμε ότι η Τράπεζα μας πληρούσε και πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, από τα μέσα του 2006, όπως επαναλημένα είχαμε πληροφορηθεί. ‘Ομως ο κ. Δαμανάκης μας παραπλανεί, όπως συνηθίζει, κρατώντας μας όλους εγκλωβισμένους, για να μας έχει σε άμεση εξάρτηση σαν πιόνια για τα παιχνίδια του. Όπως, για παράδειγμα, για την αξία αγοράς και πώλησης των μετοχών, που αναφέρει στην επιστολή του.

Μνημείο ανευθυνότητας

Φήμες λένε ότι με την παράλογη συμπεριφορά του προς τους μετόχους-υπαλλήλους, κάποιες από τις εποπτικές αρχές δεν επέτρεψαν την εισαγωγή της Τράπεζας Probank στο Χρηματιστήριο, επειδή υπήρχαν καταγγελίες από μετόχους, για παρανομίες που έχουν διαπραχθεί. Διευθυντές, υποδιευθυντές και γενικώς στελέχη του Ομίλου και άλλοι, έχουν έρθει σε δύσκολη θέση (κάποιοι αισθανονται μέχρι και ντροπή) στους πελάτες-μετόχους που τους έχουν συστήσει στον Όμιλο της Probank, για να αγοράσουν μετοχές. Από τις επαναλαμβανόμενες, όμως, δόλιες ενέργειες των διοικούντων όπως έχουμε διαβάσει στις εφημερίδες και τώρα στην αλληλογραφία που έχει αναρτηθεί από αυτό το blog, έχει ως συνέπεια, οι μέτοχοι να έχουν θορυβηθεί και ανησυχούντες με όλα αυτά που συμβαίνουν, κυρίως βλέποντας τις μετοχές τους από τα μέσα του 2007, που η αξία τους ήταν περίπου 9 ευρώ, τώρα να μας λέει ο κ. Δαμανάκης (στην ενημερωτική επιστολή 39) ότι η αξία της μετοχής μας είναι 3,80 ευρώ και να ζητάει (στην επιστολή) να το κουβεντιάσουμε στην Γ.Σ. της 31/3/2009. Τι να κουβεντιάσουμε εκεί που έχει φτάσει την αξία της μετοχής μας; Με ποιο κύρος θα πείσει την Γ.Σ. όταν με δική του ευθύνη δεν μπήκε η Τράπεζα στο Χρηματιστήριο, τότε που ήταν η καταλληλότερη εποχή; Έχουμε την δυνατότητα να ερμηνεύουμε, να κατανοούμε και να αξιολογούμε.

Προκλητική Προχειρότητα

Θυμηθείτε τις Γ.Σ του 2008, που μας ζητούσε να εγκρίνουμε την εισαγωγη της τράπεζας στο Χρηματιστήριο, με όλα τα θετικά επιχειρήματα που μας παρουσιάζε και πόσο εύκολα πάλι τα τουμπάρισε παρουσιάζοντας μας τα αρνητικά επιχειρήματα, ζητώντας την αναβολή της εισαγωγής των μετοχών της τράπεζας στο Χρηματιστήριο, επικαλούμενος τώρα την οικονομική κρίση. Αυτά τα προϊόντα διάνοιας αναδύθηκαν από την επαγγελματική επάρκεια του κ. Δαμανάκη μετά από 8 χρόνια λειτουργίας της τράπεζας Probank!!!!

Η παγκόσμια οικονομική κρίση ξεγύμνωσε και έφερε στο φως πολλές από τις απάτες των διοικούντων των τραπεζών. Ανεξάρτητα από τις ανάγκες του καθενός μας, θα είναι ασυγχώρητο να αφήσουμε να συνεχιστεί αυτή η επιτρεπτικότητα και ο «yessirισμός» σε όλα, όπως μέχρι τώρα στον κ. Δαμανάκη. Είναι δυνατόν να δεχθούμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, να μας χρησιμοποιεί δηλαδή, ως πρωταγωνιστές σε κουκλοθέατρο, και να τον επιβραβεύουμε για τις εις βάρος μας ενέργειες του με ετήσια αμοιβή 500,000 ευρώ συν τα stock options; Αγαπητοί συνάδελφοι-μέτοχοι, θα πρέπει να υποδειχθεί στους πελάτες-μετόχους με την ψήφο μας, στην προσεχή Γ.Σ. να καταστήσουμε σαφές στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Μιλτιάδη Δαμανάκη, ότι η Διοίκηση της Τράπεζας είναι προνόμιο που το παρέχουν οι μέτοχοι και όχι υποχρέωση. Πληροφορίες λένε ότι ο κ. Δαμανάκης πιέστηκε από τους μετόχους να διανείμει μέρισμα και όχι γιατί του το επέβαλαν οι εποπτικές αρχές, όπως αναφέρει στην τελευταία ενημερωτική επιστολή Νο 40.

(σαν προσωπικό σχόλιο, θα προτιμούσα ο Πρόεδρος να είχε την κοινωνική ευαισθησία να πάρει μια τέτοια απόφαση από μόνος του).

Έχοντας συζητήσει και αναλύσει τα παραπάνω και με άλλους μετόχους, προτείνουμε
- να ψηφίσουν οι μέτοχοι να ανασταλεί η διεύρυνση του δικτύου των καταστημάτων της τράπεζας, για όσο χρόνο θα διαρκέσει η οικονομική κρίση
- την μείωση του μηνιαίου μισθού του Προέδρου σε 7,000 ευρώ και για όλα τα άλλα στελέχη, ο μισθός τους να μην ξεπερνάει τις 5,000 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής.
Έτσι θα αποδειχθεί και από τους διοικούντες ότι κατανοήθηκε το κοινωνικό μήνυμα εμπράκτως και από μέρους τους.

Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι, ότι δεν έχουμε μόνο δικαιώμα αλλά και καθήκον να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε τα συμφέροντα μας.

Επίσης, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η διαφθορά στο εσωτερικό της Διοίκησης της Τράπεζας Probank να εκλείψει. Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης της προσπάθειας γι’αυτό.

Με όλες τις παραπάνω παρανομίες θα είναι αδιανόητο να συνεχισθεί η εμπιστοσύνη μας, στο πρόσωπο του κ. Δαμανάκη. Αν συμβεί αυτό, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας, γι’αυτό πιστεύουμε ότι θα συμφωνήσουν και οι άλλοι μέτοχοι-υπάλληλοι με την εταιρεία-μέτοχο, ότι πρέπει να ψηφίσουμε να γίνει έλεγχος σε βάθος στην Τράπεζα Probank και να συμμετέχουν 2 μέλη στο Δ.Σ. της Τράπεζας, όπως έχει περιγραφεί στις επιστολές της.