Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 12.1.08

ΥΠΟΘΕΣΗ PROBANK
ΥΠΑΡΧΕΙ «ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»;


Τα δικαιώματα των μειοψηφιών ή των μειονοτήτων στην Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσαν «μαύρο κουτί». Ακόμη και στη σφαίρα των επιχειρήσεων οι μέτοχοι της μειοψηφίας δεν είναι λίγες οι φορές που δεν απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με αυτά που φροντίζουν επιμελώς να διασφαλίζουν για τον εαυτό τους οι πανίσχυρες πλειοψηφίες. Λέγεται μάλιστα ότι όσο λιγότερο ανεπτυγμένη είναι μια αγορά τόσο περισσότερο ευάλωτοι είναι οι μικρομέτοχοι στις διαθέσεις των ισχυρών μετόχων οι οποίοι καθορίζουν και τη διοίκηση της επιχείρησης. Ίσως εν τέλει η περίφημη άμεση δημοκρατία των μετόχων, η οποία διασφαλίζεται μέσω της Γενικής Συνέλευσης, να αποτελεί ουτοπία.


Η οδύσσεια ενός μικρομετόχου τη Probank, του κ. Κωνσταντίνου Σκιαδά, τον οποίον η διοίκηση της τράπεζας απέκλεισε από το να συμμετάσχει στη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας Leasing, αποτελεί μια από τις περιπτώσεις «άνισης μεταχείρισης» των μετόχων της μειοψηφίας. Ο κ. Σκιαδάς μέσω της εταιρείας του Hellenic Investments Corporation ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Probank, η οποία σήμερα διαθέτοντας 83 καταστήματα έχει βάλει πλώρη για τη Σοφοκλέους. Ο ίδιος θεωρεί ότι η ίδρυση της Leasing είναι άκυρη επειδή ουδέποτε έλαβε την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης. Η διοίκηση της Probank θεωρεί ότι όλα έγιναν νομίμως και ως προς τούτο και επικαλείται γνωμοδότηση καθηγητή της Νομικής, τον οποίον όμως αρνείται να κατονομάσει.


Για το ποια πλευρά έχει δίκιο αποφεύγουν επιμελώς να αποφανθούν και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, Υπουργείο Ανάπτυξης και Τράπεζα της Ελλάδος, τους οποίους ο κ. Σκιαδάς «βομβαρδίζει» με επιστολές και υπομνήματα. Η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει δώσει την έγκρισή της για τη λειτουργία της εταιρείας Leasing, δηλώνει αναρμόδια να αποφανθεί. Παρά ταύτα ο φάκελος της υπόθεσης αποστέλλεται στη Νομική Υπηρεσία όπου απ’ότι φαίνεται «αρχειοθετήθηκε» σε κάποιο συρτάρι της. Σιγή ασυρμάτου όμως επικρατεί και από το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο έχει και την ευθύνη για την εφαρμογή του Νόμου 2190/20, ο οποίος ρητά απαγορεύει τη σύναψη συμβάσεων μεταξύ του νομικού προσώπου της ανώνυμης εταιρείας και ιδρυτή ή μέλους διοίκησής της, χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Γενικής Συνέλευσης. Απαντήσεις όμως ζητά ο κ. Σκιαδάς και από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλό της Probank, κ. Μιλτ. Δαμανάκη. Όπως για παράδειγμα πώς εξυπηρετήθηκαν τα συμφέροντα όλων των μετόχων της τράπεζας με τη διάθεση μετοχών Leasing σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της, όπως στους Αντιπροέδρους Μαρίνο Παράβαλο και Π. Σεπετά, σε παναμέζικη εταιρεία συμφερόντων του κ. Αντ. Παπαδημητρίου. Ο κ. Δαμανάκης, έμπειρο τραπεζικό στέλεχος από την Τράπεζα Εργασίας, υποστηρίζει ότι ο κ. Σκιαδάς δεν κατόρθωσε να πείσει τους μετόχους για το δίκιο του όταν το είχε επιχειρήσει το 2006. Από την πλευρά του, ο κ. Σκιαδάς θα το επιχειρήσει για ακόμη μια φορά στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκαλείται στις 22 Ιανουαρίου.


ΧΡ. ΖΙΩΤΗΣ